Wat is een RF test?
Alles over radiofrequentie testen
Het aantal elektronische apparaten groeit steeds meer. Om de veiligheid omtrent radiofrequentie van deze producten te garanderen zijn er verschillende richtlijnen opgesteld. Een onderdeel van deze richtlijnen (RED) is het laten uitvoeren van een RF (radiofrequentie) test. Dit is een essentieel onderdeel om volledig te voldoen aan nationale en internationale regelgeving. In deze blog geven we antwoord op verschillende vragen zoals wat is een RF test, is een RF test verplicht en hoe werkt een RF test.
Wat is de Radio Equipment Directive (RED)?
In 2016 is de
Radio Equipment Directive (RED)
ingevoerd om productienormen vast te stellen voor elektronische apparaten en componenten. De normen hebben onder andere betrekking op veiligheid, elektromagnetische compatibiliteit (EMC) en
radiofrequentie (RF).
RED is vanzelfsprekend alleen toepasbaar op producten met radio. Iedere partij die elektronische apparaten en componenten wil produceren of verkopen, moet deze producten voorzien van een CE-markering. Het aanbrengen van CE-markering is verplicht, het niet aanbrengen van deze markering kan leiden tot boetes en recalls. Om een CE-marketing aan te mogen brengen moet u aan alle eisen voldoen. Voor producten met radio betekent dit ook het laten uitvoeren van een RF test, maar wat is een RF test?
Wat is een RF test?
Om antwoord te geven op de vraag “wat is een RF test?”, is het belangrijk om te weten wat RF is. RF staat voor radiofrequentie. Het is een vorm van elektromagnetische energie die als radiogolven door de ruimte reizen. Alle elektronische apparaten en componenten mét wireless communicatie moeten voldoen aan de vereisten omtrent radiofrequentie, zodat ze aan de eisen van het radiospectrum voldoen binnen de bandbreedtes. Een RF test beoordeelt of de radiofrequentie van een product voldoet aan de vereisten.
Met een RF test kun je checken of je aan de regels blijft van het radiospectrum. Denk simpelweg aan een snelweg, houd je je aan de maximale snelheid? Een aantal bekende voorbeelden van RF zijn 4g, bluetooth en wifi.
Hoe werkt een RF test?
Tijdens een RF test worden er verschillende situaties nagebootst in operationele modus in een laboratorium om te kijken of ze binnen hun bandbreedtes blijven. Zo wordt er onder andere getest op korte afstand (30 kHz – 866 MHz), met een draadloze LAN, nabij veldcommunicatie (NFC/RFID) en een WiGig 50 GHz. Een aangesloten testlaboratorium zorgt ervoor dat de producten volledig voldoen aan de verplichte RF-vereisten, zodat succesvolle markttoegang verzekerd is.
Een RF test laten uitvoeren
Bent u niet gevestigd in de EU en moet u een RF test laten uitvoeren voor uw producten voor verkoop binnen de EU, dan bent u verplicht dat te laten doen door een geaccrediteerde instantie die is aangesloten bij de EU. Zo krijgt u markttoegang in Europa en enkele andere landen buiten Europa.
Wij zijn uw partner voor het testen van verschillende apparatuur en componenten zoals batterijen, hoortoestellen, verlichtingsproducten, stekkers, stopcontacten, verlichting, laadpalen, huishoudelijke producten, medische apparatuur, e-bikes en scooters. DEKRA kan alle testen uitvoeren. De testrapporten worden onderdeel van het CE-compliance dossier en zo kunt u uw producten met een gerust hart op de markt brengen.
DEKRA beschikt over meerdere testlocaties over de hele wereld maar kan ook bij u op locatie een test uitvoeren. Grote machines en installaties zijn voor ons dus geen probleem. Neem gerust contact op met een van onze experts in het contactblok hieronder.