Wat is een CCV-pentest?

27 dec 2023
Het uitvoeren van een pentest is cruciaal bij het vinden en aanpakken van kwetsbaarheden binnen digitale computersystemen. Met een pentest, ook wel bekend als penetratietest, kunnen organisaties gerichte maatregelen nemen om de software en IT-infrastructuur binnen de organisatie beter te beveiligen. Bent u een deskundige partij die pentesten uitvoert? Dan kunt u dit aantonen met het CCV-keurmerk pentesten. Met een CCV-certificaat laat u zien dat uw bedrijf veilig te werk gaat en de juiste kennis heeft om pentesten goed uit te voeren. In deze blog leest u meer over dit keurmerk.

Alles over het CCV-keurmerk Pentesten

Het CCV-keurmerk is in april 2021 ontwikkeld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) . Het CCV-keurmerk voor pentesten moet klanten van organisaties verzekeren van de gedegen kwaliteit van aanbieders van pentesten. Een CCV-keurmerk geeft bijvoorbeeld aan hoe het bedrijf ethische hackers (pentesters) inzet en hoe zij omgaan met databeveiliging. 

De voordelen van een CCV-pentest

Het doel van het certificeren van pentesten is het verminderen van faal- en risicokosten bij klanten. Het CCV-keurmerk biedt uw klanten de garantie dat de geleverde pentest voldoet aan de strenge eisen die gelden voor het afnemen van pentesten. Het keurmerk wordt namelijk gegeven door een onafhankelijke certificerende instelling, zoals DEKRA. Zo krijgen uw klanten de garantie dat ze met een professionele organisatie werken met voldoende kennis van cybersecurity. 

Kwalificatienormen voor pentesten

Aan de uitvoering van een CCV-keurmerk worden bepaalde kwaliteitseisen gesteld. Zo moet de dienstverlener van pentesten aantonen dat zij integer en betrouwbaar handelt. En moeten de resultaten van de pentest zo zijn opgeschreven, dat de opdrachtgever dezelfde conclusies kan trekken. Het CCV-keurmerk pentesten waarborgt daarmee de kwaliteit van zowel de technische kant van de pentest, als de dienstverlening zelf. Met het CCV-keurmerk toont u, als aanbieder aan dat uw pentesten voldoen aan deze strenge kwaliteitseisen. Zo minimaliseren de afnemende bedrijven de risico's op bijvoorbeeld imagoschade die kunnen optreden als gevolg van pentesten die kwalitatief onvoldoende zijn.