Veridata

Veiligheidsgegevens zijn van cruciaal belang bij het vastleggen van veilige werkomstandigheden voor het hanteren en verwerken van materialen in alle industrieën, omdat ze de basis vormen voor het ontwerp en de specificatie van veiligheidssystemen. De EU-richtlijn ATEX 137, geïmplementeerd als DSEAR 2002 in het Verenigd Koninkrijk, legt sterk de nadruk op het begrijpen van de brand- en explosie-eigenschappen van de materialen die u hanteert of verwerkt. Daarom is het essentieel dat uw bestaande gegevens geldig zijn.

Uw voordelen

Hoewel u zou verwachten dat gegevens afkomstig van een goede bron betrouwbaar zijn, kunnen er veel gevallen zijn waarin de geldigheid van gegevens twijfelachtig is. Dergelijke omstandigheden zijn onder andere:
  • Oude gegevens die zijn verkregen met behulp van testnormen die later zijn gewijzigd of ingetrokken.
  • Gegevens die zijn verkregen met ongeldige methoden (bijv. gegevens over brandbaar stof die niet zijn geverifieerd binnen de 20-L-sfeer).
  • Materialen die door veranderende fabricagemethoden duidelijk andere eigenschappen vertonen dan toen de bestaande gegevens werden verkregen.
    • Grote verschillen in de resultaten van veiligheidstests kunnen optreden als gevolg van veranderingen in de deeltjesgrootte, vochtgehalte, deeltjesvorm, samenstelling, verontreinigingsprofiel, etc.
  • Gevallen waarin de bron van de oorspronkelijke gegevens onbekend is.
  • Gegevens die twijfelachtig of onbetrouwbaar zijn.
  • Gegevens uit de literatuur die moeten worden toegepast op een specifiek materiaal dat volgens een specifieke methode is vervaardigd.
    • Voorbeelden uit het verleden geven aan dat literatuurgegevens voor elke stof aanzienlijk kunnen verschillen van experimentele gegevens. In de meeste gevallen bestaan er zelfs tegenstrijdige literatuurgegevens voor één stof.
Als de veiligheidsbasis voor uw proces of activiteit gebaseerd is op materiaalveiligheidsgegevens, kan verificatie een belangrijk aspect zijn om vertrouwen te winnen en te bevestigen dat de ontwerpbasis volstaat. Foutieve gegevens kunnen leiden tot een overontwerp van veiligheidsvoorzieningen, met onnodige kosten voor apparatuur en tijd tot gevolg. Omgekeerd kunnen onjuiste gegevens leiden tot een te laag ontwerp van veiligheidssystemen en het risico van brand en/of explosie op installaties vergroten. Het belang van de juiste gegevens is duidelijk.

Onze aanpak

De belangrijkste gebieden om te beoordelen zijn ontstekingsgevoeligheid en explosierisico/ernst:
  • Minimum Ignition Energy (MIE)
  • Minimum Ignition Temperature (MIT of a dust cloud and dust layer)
  • Minimum Explosion Concentration (MEC)
  • Limiting Oxygen Concentration (LOC)

Onze verificatieprocedure omvat:

  • Gratis beoordeling van het originele testrapport voor uw eerste 10 gegevensmonsters.
  • Bevestiging dat de testmethode correct is gespecificeerd om aan de vereiste gegevenstoepassing te voldoen.
  • Bevestiging of de testnorm nog steeds van toepassing is en zo niet, hebben de tussentijdse wijzigingen invloed op de geldigheid van de gegevens?
  • Schriftelijke bevestiging van de geldigheid van de testgegevens of specificatie van een testprogramma om geldige gegevens te verkrijgen.
Hoewel er geen kosten in rekening worden gebracht voor het beoordelen van de gegevens van uw eerste 10 monsters, wordt er een kleine vergoeding gevraagd voor het afgeven van een 'verificatieverklaring', naast de schriftelijke bevestiging hierboven, en voor het beoordelen van verdere monstergegevens. Als het raadzaam is om opnieuw te testen, zullen we met u overleggen over het meest geschikte testprogramma op basis van de hoeveelheid werk en de veiligheidsbereiktests die aan uw behoeften voldoen. We hebben een aantal speciale testprogramma's om de bestaande testgegevens aan te vullen en verder uit te bouwen om deze zo kosteneffectief mogelijk te maken wanneer verdere tests nodig zijn. Dit kan in veel gevallen de noodzaak om de volledige tests uit te voeren voorkomen, waardoor de hoeveelheid monsters en de hogere kosten tot een minimum worden beperkt.
Waarom DEKRA?