Toolbox: V&G plan opstellen
Bij projecten waarin veel partijen samenwerken is het belangrijk om risico’s te herkennen en te beheersen. Voor tijdelijke bouwplaatsen is het nodig om een gericht plan te maken als het project groot is of gevaarlijke activiteiten omvat. Het Arbobesluit bouwproces artikel 2.28 schrijft bij een aantal situaties een Veiligheids- & Gezondheidsplan (kortweg V&G plan) voor. Het doel van het V&G plan is om risico’s van een bouwproject zo vroeg mogelijk in het bouwproces te onderkennen en gecoördineerd preventieve maatregelen te nemen.
Wanneer moet u een V&G plan opstellen?
U bent verplicht een V&G plan op te stellen wanneer een project voldoet aan een of meer van de volgende kenmerken:
- Omvang van > 500 mandagen;
- Duur > 30 werkdagen waarbij op een moment 20 werknemers tegelijk werken;
- Risicovolle projecten, zoals bedoeld in bijlage II van Richtlijn 92/57/EEG.
Deze bouwwerken moeten vaak ook worden aangemeld bij de
Inspectie SZW.
Opstellen van een V&G plan
De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het (laten) opstellen van een V&G plan. In de praktijk wordt een V&G plan vaak voor de ontwerp- en uitvoeringsfase opgesteld, maar het mag ook één plan zijn voor alle projectfases. In het V&G plan staat:
- Een beschrijving van het project;
- Welke organisaties betrokken zijn;
- Wie de coördinatoren zijn voor de ontwerp- en uitvoeringsfase;
- Een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) van de werkzaamheden. Uit de RI&E volgen acties voor:
- uitvoering maatregelen
- toezicht
- voorlichting en instructie
- overleg
- een plan om alleen bevoegden op de projectlocatie toe te laten
- een plan voor bedrijfshulpverlening
Gebruik van het V&G-plan
De aannemers die betrokken zijn bij het bouwproject dragen bij aan het V&G-plan door de risico’s van hun eigen werkzaamheden te inventariseren. De V&G coördinator van de uitvoeringsfase zorgt ervoor dat de activiteiten van de ene aannemer geen gevaar opleveren voor de andere aannemer. Afspraken moeten duidelijk zijn, vastgelegd worden en alle partijen moeten over de juiste informatie beschikken. Bij de keuze van maatregelen is het verstandig om zoveel mogelijk gebruik te maken van arbocatalogi van de eigen branche.
Het V&G-plan moet aanwezig zijn op de bouwplaats en alle betrokken partijen moeten het plan opvolgen. Als het project anders loopt dan gepland, kan het nodig zijn om het V&G-plan aan te passen.
DEKRA Industrial Safety
+31 10 21 61 144
office.industrialsafety.nl@dekra.com