SCL (Safety Culture Ladder): de 4 varianten
Kies de juiste start voor veiligheidsbewustzijn
De SCL is bedoeld om bewustzijn, houding en gedrag ten aanzien van veiligheid in bedrijven te meten. Het stimuleert bedrijven om actief bezig te zijn met veiligheid op de werkvloer. Er bestaan vier varianten van de SCL: SCL Original, SCL, SCL Light en Approved Self Assessment.
Door te certificeren tegen de SCL Original en de SCL kunt u aantonen op welke trede van de
veiligheidsladder
u staat. De twee laatstgenoemde varianten zijn bedoeld voor bedrijven die laagdrempelig willen beginnen met de SCL. Hier wordt geen certificaat voor afgegeven maar een statement. Als u aan de slag wilt met de SCL bepaalt u zelf voor welke variant u kiest. Het is wel fijn om daar wat handvatten bij te hebben. In deze blog gaan we daarom in op de vier SCL varianten. Wat houden ze in? En wat is het verschil? Op deze manier kunt u een weloverwogen keuze maken.
De vier SCL varianten
Als u in het bezit wilt komen van een SCL Original certificaat is elk jaar een volledige audit nodig. U schakelt een certificerende instelling (CI) in die de audit afneemt voor de trede waarop u gecertificeerd wilt worden. Daaraan voorafgaand kunt u inventariseren hoe u ervoor staat met behulp van een online vragenlijst. De treden nog even kort op een rij:
Stap 5 van de SCL: Vooruitstrevend
Veiligheid is volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen.
Veiligheid is volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen.
Stap 4 van de SCL: Proactief
Veiligheid heeft hoge prioriteit en wordt voortdurend verbeterd.
Veiligheid heeft hoge prioriteit en wordt voortdurend verbeterd.
Stap 3 van de SCL: Berekenend
Men vindt veiligheidsregels belangrijk.
Men vindt veiligheidsregels belangrijk.
Stap 2 van de SCL: Reactief
Verandergedrag is meestal ad hoc en van korte duur.
Verandergedrag is meestal ad hoc en van korte duur.
Stap 1 van de SCL: Pathologisch
Er wordt weinig tot niets geïnvesteerd in verbetering van het veiligheidsbewustzijn.
Er wordt weinig tot niets geïnvesteerd in verbetering van het veiligheidsbewustzijn.
De audit voor SCL Original bestaat naast observerende projectbezoeken uit interviews met het management en medewerkers. Als uw bedrijf hier goed doorheen komt ontvangt u een certificaat van de CI.
Certificering voor de SCL
In sommige gevallen is de SCL verplicht. Bij aanbestedingen in de bouw is voldoen aan trede 2 sinds 2022 verplicht. Vanaf 2025 is voldoen aan trede 3 verplicht. Voor organisaties die met de SCL werken is het belangrijk dat hun leveranciers dit ook doen. Zij kunnen dit dus als voorwaarde stellen. Een van de certificerende instellingen waar u terecht kunt voor een SCL audit is DEKRA. Onze experts hebben veel ervaring met de SCL en komen graag voor u in actie. Neem gerust contact op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan. Wilt u eerst meer weten over de SCL certificering en DEKRA? Bekijk dan onze pagina via onderstaande knop.
DEKRA verzorgt audits voor bedrijven om zich te laten certificeren tegen de veiligheidsladder. Lees hier meer over de veiligheidsladder en hoe wij u hierbij kan ondersteunen.
Lees meer
4 Resultaten
19 dec 2023
Audit
Wat is de veiligheidsladder trede 4? Hoe werkt de certificering hiervoor? En welke eisen stelt deze trede? Ontdek het in deze blog.
Bekijk artikel
12 okt 2023
Audit
Wat houdt trede 3 van de veiligheidsladder in? Is het verplicht te voldoen aan trede 3? En hoe kunt u zich hiervoor laten certificeren? Ontdek er hier meer over.
Bekijk artikel
11 okt 2023
Audit
Meer weten over de veiligheidsladder trede 2? Lees en ontdek hier meer over de veiligheidsladder trede 2 en hoe DEKRA u kan helpen in het certificeren hiervan.
Bekijk artikel
08 feb 2023
Audit
Biedt u uw werknemers een veilige werkomgeving? De veiligheidsladder geeft u inzicht in het veiligheidsbewustzijn van uw medewerkers in uw bedrijf.
Bekijk artikel