Process Hazard Analysis (PHA)
Voorkom en minimaliseer proces- en veiligheidsrisico’s met onze vakkundige PHA-diensten
Een effectief beheer van procesrisico’s in sectoren als chemie, petrochemie, metalen, pulp, papier, hout, voeding en de procesindustrie biedt verstrekkende voordelen voor alle betrokkenen, van werknemers en aannemers tot en met de lokale gemeenschap. Een process hazard analysis (PHA ) helpt met het voorkomen van letsel, overlijden en materiële en milieuschade als gevolg van industriële activiteiten. Dit is een onmisbaar instrument voor het waarborgen van overeenstemming met richtlijnen als OSHA 29 CFR 1910.119 (e).
PHA is een proactieve en gestructureerde benadering van procesveiligheid die het mogelijk maakt om na te gaan wat er mis kan gaan met chemische processen, hoe groot de kans daarop is en welke maatregelen er nodig zijn om onwenselijke gevolgen te voorkomen of minimaliseren.
Onze specialisten in procesveiligheid kunnen u helpen met het selecteren van de PHA-methode die het beste aansluit op uw specifieke processen en activiteiten. Dankzij onze jarenlange ervaring op dit gebied zijn we vertrouwd met alle complexiteit rond de analyse van procesrisico’s. We kunnen u helpen met het verzamelen van alle benodigde informatie op het gebied van procesveiligheid, zoals de eigenschappen van gevaarlijke stoffen. Dan valt onder meer te denken aan ontvlambaarheid, brandbaarheid, explosiegevoeligheid, reactiviteit, giftigheid, zelfverhitting en elektrostatische eigenschappen. We kunnen daarnaast het PHA-team samenstellen en aansturen, rapporten opstellen en de analyseresultaten documenteren.
Onze aanpak
Elke PHA-methode kent zijn voor- en nadelen, omvang en toepassingsgebied. Het is daarom verstandig om het advies van onze experts in te winnen voordat u een definitieve keuze maakt. Deze keuze zal bepalend zijn voor het succes van uw analyse van procesrisico’s.
Voor welke PHA-methodiek u ook kiest, de eerste fase van de analyse omvat altijd de verzameling van alle relevante veiligheidsinformatie over de verwerkte materialen, het chemische proces, de procescondities, de aanwezige controlemechanismen en de gebruikte apparatuur en systemen. Deze informatie wordt verzameld op basis van veiligheidsgegevensbladen, laboratoriumtests, ontwerpgidsen, operationele procedures en informatie van de fabrikanten/leveranciers van apparatuur.
Het PHA-team evalueert voor elk uitgelicht procesrisico de bestaande veiligheidsmechanismen voor het voorkomen of terugdringen van onwenselijke gevolgen en stelt waar nodig nieuwe maatregelen voor.
Het laatste cruciale aspect van het PHA-proces is het beschikbaar stellen van adequate documentatie van de analyse, bevindingen en aanbevelingen. Een plan voor risicobeheer moet de PHA-resultaten gebruiken als richtsnoer voor het waarborgen van een effectieve opvolging en afronding.