Organisatorische procesveiligheid

Geef de veiligheid een boost met een nieuwe benadering van risicogebaseerde procesveiligheid

Bedrijven in industriële sectoren met een hoog risico investeren sinds jaar en dag in systemen voor het beheer van de procesveiligheid. En de belangstelling hiervoor groeit met de dag. Dat komt omdat consumenten, de media en toezichthouders met steeds kritischer ogen naar de veiligheidspraktijken van bedrijven in alle soorten en maten kijken.

Conventionele procesveiligheid is meestal gericht op het waarborgen van overeenstemming met de eisen van toezichthouders zoals OSHA in de Verenigde Staten en regelgeving zoals de Seveso-richtlijn van de EU. Al deze regelgeving heeft echter niet kunnen voorkomen dat er zich rampen voordeden. Traditionele audits zijn prima geschikt voor het afzetten van een programma voor procesveiligheid tegen een bepaalde norm, maar houden geen rekening met de interne capaciteit en bedrijfscultuur van organisaties. Beide aspecten zijn echter van grote invloed op het succes van maatregelen voor de procesveiligheid.
Organisatorische procesveiligheid (organisational process safety; OPS) is ons antwoord op de vraag naar innovatieve oplossingen voor hardnekkige problemen rond procesveiligheid. Onze experts beschikken over tientallen jaren ervaring met werk voor partners in de olie- en aardgasindustrie, farmaceutische sector en chemische industrie. Zij hebben een baanbrekende aanpak van risicogebaseerde procesveiligheid ontwikkeld die niet alleen rekening houdt met de capaciteit en bedrijfscultuur van organisaties, maar ook met menselijke factoren. Deze aanpak is gebaseerd op het risicogebaseerde model voor procesveiligheid van het Center for Chemical Process Safety (CCPS). Onze OPS-tool evalueert de kerngebieden die door het CCPS zijn geïdentificeerd en produceert herhaalbare en reproduceerbare resultaten en op maat toegesneden aanbevelingen en verbeterplannen. Operationele procesveiligheid draait om meer dan alleen compliance. Het gaat verder waar bestaande systemen voor procesveiligheid ophouden, zodat industriële bedrijven steeds dichterbij de realisatie van hun doel komen: de totale afwezigheid van letsel, materiële schade en milieuschade.

Onze aanpak

Onze Organisational Process Safety (OPS)-dienst is ingericht rond risicogebaseerde procesveiligheid (Risk-Based Process Safety; RBPS). Deze methodiek voor continue verbetering omvat een cyclus die drie fasen beslaat: evalueren, implementeren en monitoren. Onze OPS-tool richt zich specifiek op de capaciteit en bedrijfscultuur van organisaties en minimaliseert subjectiviteit dankzij de volgende eigenschappen:
  • Schaalbaar: Geschikt voor elke sector, voor een of meerdere faciliteiten en voor een of meer onderdelen van het productieproces
  • Praktisch: De analyse wordt grotendeels met personeel op de werkvloer uitgevoerd.
  • Nauwkeurig, herhaalbaar en reproduceerbaar: Accurate en consistente resultaten voor alle locaties en evaluatieteams.
Onze doelgerichte OPS-tool biedt een nauwkeurige meting en evaluatie van het volwassenheidsniveau van het beheer van de procesveiligheid binnen uw organisatie. De tool geeft aan of er binnen uw locatie(s) sprake is van een cultuur van vermijding, een compliance-gerichte cultuur of een waardegedreven cultuur. De evaluatieresultaten worden afgeleid van een combinatie van culturele aspecten en interne mogelijkheden en laten precies zien hoe volwassen het risicobeheer binnen uw organisatie is. Zo is het mogelijk dat mensen binnen uw organisatie procesveiligheid als een obstakel zien. Of wellicht is er sprake van een uitgekiend en robuust systeem voor risicobeheer en een gezonde veiligheidscultuur die in staat is om zich aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen. Onze specialisten reiken op basis van de onderzoeksresultaten praktische aanbevelingen aan die u helpen met de realisatie van uw veiligheidsdoelstellingen.
We blijven trouw aan onze waarden en aan onze rol als vertrouwde adviseur door aandachtig naar onze klanten te luisteren. Dit waarborgt een aanpak die op hun behoeften aansluit. Dit proces zit er in grote lijnen als volgt uit:
  • Intakegesprek: We gaan samen om de tafel zitten om de omvang en het toepassingsgebied van de dienst vast te stellen, om na te gaan welke gebieden binnen de organisatie moeten worden geanalyseerd en welke productieprocessen onder de loep moeten worden genomen.
  • Gerichte evaluatie: Voor de evaluatie van het volwassenheidsniveau van de procesveiligheid voor elk productieproces zetten we specialisten in die uw technologieplatform van binnen en buiten kennen. Aan elk van deze processen wordt een benchmark-score toegekend met het oog op verdere monitoring.
  • Prioritering en aanbevelingen: De evaluatieresultaten worden op prioriteit ingedeeld, zodat de zwakkere aspecten met prioriteit kunnen worden aangepakt. Onze experts stellen interventies voor die het mogelijk maken om het volwassenheidsniveau te verhogen.
  • Ondersteuning voor de implementatie (optioneel): In dit stadium zijn er op verzoek specialisten beschikbaar om u te helpen met de uitvoering van de voorgestelde interventies.
  • Hernieuwde evaluatie: Binnen vijf jaar tijd kunt u om een nieuwe evaluatie verzoeken om de voortgang te meten en de inspanningen op het gebied van procesveiligheid naar nieuwe gebieden te verleggen.
Waarom DEKRA?