Milieumanagementsysteem en ISO 14001

20 dec 2023

Binnen de norm ISO 14001 speelt de term milieumanagementsysteem een belangrijke rol. Maar wat houdt een milieumanagementsysteem precies in? En wat is nu precies de relatie tussen een milieumanagementsysteem en ISO 14001? In deze blog vindt u de antwoorden op deze vragen en leest u alles over het milieumanagementsysteem.

Wat is een milieumanagementsysteem?

Een milieumanagementsysteem staat ook wel bekend als een milieuzorgsysteem en is een werkwijze waarmee organisaties milieubeleid ontwikkelen. Onder het milieumanagementsysteem valt behalve de ontwikkeling van het beleid ook de controle van de uitvoering. Het doel van een milieuzorgsysteem is om de organisatie te helpen voldoen aan alle milieu-eisen. Hierbij kunt u denken aan het Activiteitenbesluit, de Wet bescherming Oppervlaktewater en de Wet Milieubeheer.

Hoe verhouden het milieumanagementsysteem en ISO 14001 zich tot elkaar?

De internationale norm ISO 14001 beschrijft verschillende eisen waaraan een milieumanagementsysteem moet voldoen. Het principe van continue verbeteren door middel van ‘plan, do, check & act’ (PDCA) geldt als basis voor het milieumanagementsysteem. Behalve de eisen voor het milieuzorgsysteem bevat ISO 14001 ook een omschrijving van processen om invulling te geven aan het milieumanagementsysteem. ISO 14001 neemt alle milieuaspecten in alle fases van de productlevenscyclus als uitgangspunt. Hierdoor brengt de norm ook de indirecte invloed van een organisatie op het milieu in kaart. Bijvoorbeeld de keuze voor een leverancier die inzet op duurzame manieren van transport. 

Hoe vraagt u certificering aan voor een milieumanagementsysteem?

Wanneer u het milieuzorgsysteem van uw organisatie volgens de eisen van ISO 14001 heeft opgezet, kunt u uzelf hiervoor een laten certificeren. Met het ISO 14001-certificaat toont u aan uw (potentiële) klanten, partners en stakeholders dat uw organisatie rekening houdt met het milieu. Om ISO 14001-gecertificeerd te worden, dient uw organisatie een audit uit te laten voeren. De specialisten van DEKRA nemen deze audit graag voor u af. Zij doen dit volgens het principe van People Based Auditing, waarbij aandacht is voor de personen die de processen uitvoeren. Met hun kennis en ervaring ondersteunen De DEKRA-specialisten u tijdens het volledige auditproces. Wilt u meer weten over de audit voor ISO 14001-certificatie? Kijk dan op onze pagina over de ISO 14001-audit.