DEKRA’s lokale Noorse auditor begeleidt Pelagia door het ISCC-certificeringsproces

Pelagia, een wereldwijde marktleider in hoogwaardige pelagische visproducten, streeft ernaar om ervoor te zorgen dat niets verloren gaat van de meer dan 1,3 miljoen ton vis die het bedrijf jaarlijks verwerkt. De toewijding van Pelagia aan circulariteit gaat zelfs zo ver dat een deel van de grondstoffen wordt omgezet in brandstof om de eigen productiefaciliteiten te verwarmen. DEKRA's lokale Noorse auditor begeleidde Pelagia door het certificeringsproces van de International Sustainability and Carbon Certification (ISCC). Karen Vanglo Tønnessen, Sustainability Manager bij Pelagia, legt uit hoe het ISCC-certificaat het eenvoudiger maakt om emissies te rapporteren, de duurzaamheidsdoelen van het bedrijf ondersteunt en leidt tot nieuwe zakelijke kansen.

"Wij transformeren grondstoffen in een breed scala aan producten. Denk aan: vis voor menselijke consumptie, gezondheidssupplementen, visolie, mariene eiwitten, eiwitconcentraten en essentiële ingrediënten voor diverse vis- en diervoeders", vertelt Karen, die al zeven jaar bij het bedrijf werkt. "Onze leveranciers kunnen echter soms te maken krijgen met problemen die leiden tot sterfte van vis, die in dat geval niet kunnen worden gebruikt als grondstof voor voedsel of voer. Deze worden geclassificeerd als Categorie 2-producten."
Om te voorkomen dat deze Categorie 2-producten verspild worden, heeft Pelagia een faciliteit opgezet in een van haar fabrieken in Noorwegen om deze producten om te zetten in brandstofolie. "We gebruiken deze geproduceerde olie om verschillende van onze faciliteiten in heel Noorwegen van energie te voorzien – inclusief de faciliteit waar de olie wordt geproduceerd. Dit is dus echt een zeer circulair proces!", zegt Karen.
"De transitie van onze fabrieken, in het verminderen van fossiele brandstoffen, heeft onze broeikasgasemissies, gerelateerd aan verwarming en brandstoftransport, met meerdere procenten voor het gehele bedrijf verminderd. Bij gebruik voor verwarming genereert de olie minder dan 10 procent van de uitstoot van reguliere stookolie," vervolgt ze.

Eenvoudiger om emissies te rapporteren

Het bedrijf identificeerde het ISCC-systeem als een mogelijke route om de rapportage van emissies te vergemakkelijken. "We waren op zoek naar een manier om aan te tonen dat alle visolie die we als brandstof verbranden uitsluitend afkomstig is van Categorie 2-grondstoffen. Niet van hoogwaardige grondstoffen die ook kunnen worden gebruikt voor producten met een hogere waarde. Bovendien heeft het documenteren en verifiëren van de lage emissies van de olie grote waarde voor ons," zegt Karen. "Na wat voorbereidende werkzaamheden dachten we echter dat de reikwijdte van ISCC te complex voor ons was. Maar toen kwamen we in contact met DEKRA's zeer ervaren en gerespecteerde auditor hier in Noorwegen. Dankzij DEKRA’s ervaring met vergelijkbare bedrijven leerden we dat ISCC-certificering toch een realistische mogelijkheid was voor ons," legt Karen uit.

Snel vooruitgang boeken

Omdat een groot deel van het voorbereidende werk al gedaan was, was Karen vastbesloten om snel vooruitgang te boeken. "Het team van DEKRA in Nederland stelde een contract op en coördineerde de planning zeer effectief. Tijdens het audit- en certificeringsproces zelf was onze primaire contactpersoon de lokale auditor. Hij stond altijd paraat om ons door de ISCC-website te loodsen en vragen over de relevante documenten en procedures te beantwoorden. We zijn erg blij dat we hem hebben gevonden," deelt Karen tevreden.
De audit vond plaats over een periode van twee dagen in oktober 2024, ongeveer een maand na het eerste overleg van Pelagia met de auditor. Twee van Pelagia’s faciliteiten werden geaudit, beide in het noorden van Noorwegen: de productiefaciliteit in Djupvik en de opslagfaciliteit in Jøvik.

Audit in de Noorse taal

"Het gebruikmaken van een auditor die de lokale taal en cultuur begrijpt, heeft zeker geholpen om de samenwerking met onze operationele collega’s in onze faciliteiten te versoepelen. En hoewel ik persoonlijk geen probleem heb met communiceren in het Engels, kunnen de ISCC-documenten, technische termen, regelgeving en procedures vrij complex zijn. Het was dus fijn om iemand te hebben die me door het hele proces in mijn eigen taal begeleidde," merkt de Sustainability Manager op.
De audit bracht enkele non-conformiteiten aan het licht. "Maar dat is normaal bij een eerste audit – en het waren allemaal kleine punten, dus we hebben de tekortkomingen snel kunnen verhelpen. Als resultaat ontvingen we ons ISCC-certificaat aan het einde van oktober," zegt Karen.

Waardevol bewijs van derden

Het primaire doel van Pelagia is om de olie die het produceert te gebruiken om zijn eigen faciliteiten in heel Noorwegen te verwarmen, maar af en toe levert het bedrijf de olie ook aan andere klanten. "Daarnaast verkopen we het eiwitdeel – een bijproduct van het conversieproces – aan bedrijven zoals biogasfaciliteiten voor de opwekking van energie. Nu we het ISCC-certificaat hebben, kunnen we onze interne en externe klanten, evenals de overheidsinstanties, bewijs van derden leveren voor onze duurzame, emissiearme activiteiten. Dit heeft ons inmiddels zelfs al enkele nieuwe klanten opgeleverd," concludeert ze.