Resultaten van onderzoek wijzen op noodzaak revisies

ISO besluit tot revisie van ISO 9001 en ISO 14001

21 sep 2023

De ISO commissies voor Kwaliteitsmanagement (ISO/TC176) en Milieumanagement (ISO/TC207) hebben eind juli beiden besloten tot aanpassing van ISO 9001, respectievelijk ISO 14001. Beide aanpassingen zijn het resultaat van het onderzoek dat de commissies hebben gedaan in de afgelopen jaren naar de noodzaak tot revisie van de norm. In 2020 is voor beide normen nog het besluit genomen om de norm niet te herzien. Bij de stemming die daaraan vooraf is gegaan was echter ook een groot aantal stemmers die wel voor aanpassing waren. Voor beide normen is op basis van het onderzoek dat de commissies hebben uitgevoerd nu besloten om de norm aan te passen. De inhoud en wijziging zal per norm verschillen.

ISO 9001 revisie

Door TC176 is besloten tot een beperkte herziening. Op basis van de ontwerpspecificatie zullen door de leden van ISO de uiteindelijke wijzigingen in de norm worden bepaald. De verwachting is dat de norm zal worden aangepast op basis van de Harmonized Structure, de in 2021 gepubliceerde opvolger van de High Level Structure (HLS). Hierin zijn de algemene uitgangspunten en de structuur van normen voor systeemcertificatie vastgelegd. Enkele inhoudelijke aspecten die mogelijk in de revisie zullen worden doorgevoerd zijn: verduidelijking van het concept ‘risico’s en kansen’, de eisen voor ‘gedocumenteerde informatie’ en supply chain management. De eerste gesprekken over de inhoudelijke aanpassingen staan gepland voor oktober 2023 en de verwachting is dat het revisie 2 tot 3 jaar in beslag zal nemen.

ISO 14001 revisie

Door TC207 is uiteindelijk besloten tot een zogenaamde amendering. De revisie van ISO 14001 gaat dan ook minder ver dan de wijziging van ISO 9001. Voor ISO 14001 zal er een amendement, een aanvulling, op ISO 14001 worden ontwikkeld. Het is wel de bedoeling dat er enkele inhoudelijke wijzigingen worden aangebracht als gevolg van de toepassing van de nieuwe Harmonized Structure. Maar daarnaast zal alleen aandacht worden besteed aan verduidelijking van een aantal eisen en onderwerpen. In eerste instantie door de toelichting op de eisen in bijlage A van ISO 14001 te verbeteren. Mocht dat onvoldoende opleveren dan kan worden besloten om de formulering van de eisen in de norm zelf aan te passen, maar met behoud van de oorspronkelijke intentie. De verwachting is dat ISO 14001 met amendement medio 2025 gereed is voor publicatie.