Wat is ISO 45001?

03 okt 2023

ISO 45001 uitleg: de belangrijkste FAQs op een rij

Wilt u uw werknemers een veilige en gezonde werkplek bieden? Certificering volgens ISO 45001 zorgt voor uitgebreide gezondheid en veiligheid. Wat houdt de norm precies in? En voor wie is het bedoeld? In deze blog geven we uitleg over ISO 45001. We hebben de FAQ (meest gestelde vragen) van ISO 45001 én antwoorden op een rij gezet.

1. Wat is ISO 45001?

ISO 45001 is de eerste internationale norm voor managementsystemen voor gezondheid en veiligheid op het werk (OHSMS). Deze standaard is ontwikkeld om alle (inter)nationale arbo-managementsystemen in één enkele standaard op te nemen. Daardoor hebben bedrijven die wereldwijd opereren één standaard waar ze aan moeten voldoen. De standaard voorkomt verwarring en verdeling van de markt. ISO 45001 is de opvolger van OHSAS 18001, en bevat een Plan-Do-Check-Act (PDCA)-model. Het gebruik van de PDCA-cyclus stimuleert voortdurende verbetering in het OHSMS.

2. Voor welke bedrijven is een ISO 45001-certificering?

De certificering van managementsysteem van arbeidsveiligheid en gezondheid is geschikt voor elk bedrijf, ongeacht de grootte of de bedrijfstak. Het helpt bedrijven de veiligheid en gezondheid van hun werknemers op de lange termijn te waarborgen en tegelijkertijd hun bedrijfsdoelen te bereiken.

4. Hoe krijgt uw organisatie een certificaat voor ISO 45001?

Onze experts bieden uitgebreide ondersteuning bij het auditen van uw managementsysteem voor veiligheid en gezondheid op het werk. Dit zijn de individuele stappen van het proces:
1. Informatie en pre-audit (optioneel): Maak contact met onze experts om meer te weten te komen over wat u kunt verwachten tijdens de audit. We bieden ook een optionele "pre-audit" door een van onze auditors om te beoordelen of u klaar bent voor de certificeringsaudit.
2. Audit fase 1: In het eerste deel van uw certificeringsaudit wordt de documentatie van uw managementsysteem gecontroleerd op volledigheid en naleving van de norm.
3. Audit fase 2: In het tweede deel van uw certificeringsaudit controleren onze auditors uw locaties om de implementatie van uw managementsysteem te beoordelen.
4. Toekenning van het certificaat: Na het oplossen van eventuele non-conformiteiten die tijdens de audit zijn gevonden, ontvangt u een geaccrediteerd certificaat. Het wereldwijd erkende DEKRA-zegel wordt u ook ter beschikking gesteld om uw gecertificeerde status te promoten.
5. Regelmatige vervolgaudits: We houden regelmatig vervolgaudits (meestal jaarlijks) om het onderhoud van het geïmplementeerde managementsysteem te observeren.
6. Hercertificering: Na drie jaar moet u een hercertificatie-audit ondergaan (vergelijkbaar met het tweede deel van de audit) om uw certificering te vernieuwen.

5. Met welke normen kunt u ISO 45001 combineren?

Dankzij de uniforme High-Level Structure (HLS), die wordt gedeeld door alle nieuwe en herziene managementsysteemnormen, kan ISO 45001 eenvoudig worden gecombineerd met andere ISO-normen voor managementsystemen. Bijvoorbeeld ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement of ISO 14001 voor milieumanagement.

Persoonlijk uitleg ontvangen over ISO 45001?

Wilt u meer weten over ISO 45001? Of overweegt u een ISO 45001-certificering en wilt u informatie ontvangen over de mogelijkheden van een audit? Onze experts geven graag meer uitleg over de norm.