Advies over functionele veiligheid

Functionele veiligheid, betrouwbaarheid en compliance voor uw SIS (Safety Instrumented System)

Bij industriële activiteiten is functionele veiligheid niet zomaar een hokje om aan te vinken; het is een strategische noodzaak. Bij DEKRA zijn we uw vertrouwde partners in het garanderen van de betrouwbaarheid, compliance en prestaties van uw Safety Instrumented Systems (SIS). Onze missie is glashelder: het beschermen van uw mensen, het milieu en uw faciliteiten tegen potentiële gevaren die kunnen ontstaan tijdens werkzaamheden. Het verwaarlozen van functionele veiligheid kan ernstige gevolgen hebben, zoals het in gevaar brengen van mensenlevens, schade aan het milieu en het risico op aanzienlijke financiële verliezen.

Waarborging van operationele efficiëntie

Ons adviesbureau voor functionele veiligheid hanteert een complete aanpak om uw activiteiten te beschermen. Functionele veiligheid is een strategische noodzaak, niet alleen een vereiste. DEKRA-experts gebruiken verschillende tools en methodologieën om de functionele veiligheid van uw SIS te beoordelen. We identificeren gevaren, bepalen veiligheidsintegriteitsniveaus (SIL's) en voeren SIL-verificaties uit om de veerkracht en effectiviteit van uw systeem te garanderen.

DEKRA's benadering van functionele veiligheid

Wij erkennen dat veiligheidsnormen universeel zijn, maar dat elke organisatie uniek is. Onze aanpak is afgestemd op uw specifieke behoeften. Zo doen we dat:
  • Aangepaste beoordelingsprocedures waarin het toepassingsgebied, de beoordelaars en de deelnemers van het FSA-team worden gedefinieerd.
  • Zorgvuldige planning, in overeenstemming met IEC 61511 Deel 1.
  • Grondige beoordeling van de fasen van de veiligheidslevenscyclus.
  • Gedetailleerde checklists en ondersteunende tools voor uitgebreide beoordelingen.
  • Afronding van de FSA na installatie van apparatuur, validatie van SIS en vóór het opstarten van procesapparatuur.
  • Resultaten gepresenteerd in een uitgebreid rapport, inclusief uitvoerbare aanbevelingen.
Het benutten van de essentie van veiligheid begint met een reis die wordt geleid door precisie en expertise op maat. Ons FSA-proces (Functional Safety Assessment) op maat bestaat uit vier kritieke stappen, die elk nauwkeurig zijn ontworpen om uw activiteiten te waarborgen en naleving van de hoogste veiligheidsnormen te garanderen. Stap voor stap bewandelen we het pad van veiligheid, waardoor u in elke fase volledig gerust kunt zijn.
Onze experts baseren hun beoordelingen op de richtlijnen van internationale normen zoals IEC 61508/61511 om de vereiste betrouwbaarheid van SIF's (Safety Instrumented Functions) te bepalen en om te garanderen dat SIF's correct worden ontworpen en gebruikt. Deze richtlijnen omvatten het volgende:
  • Classificatie / Bepaling / Beoordeling: Om de SIL voor elke SIF te bepalen, kunnen verschillende semikwantitatieve methodes worden gebruikt. Een risicogebaseerde beoordeling van de beveiligingssystemen met behulp van Layers Of Protection Analysis (LOPA) of een risicografiekmethodologie wordt aanbevolen. De SIL wordt bepaald op basis van de semi-kwantitatieve schatting van de frequentie van de inleidende gebeurtenis en de ernst van het gevaarlijke scenario, evenals de effectieve onafhankelijke beschermingslagen (IPL's).
  • Verificatie: Een SIL-verificatiebeoordeling wordt gewoonlijk uitgevoerd na een SIL-bepalingsstudie om te beoordelen of het ontwerp van de SIF voldoet aan de veiligheidseisen en de vereiste SIL. Tijdens deze fase worden de technologie en architectuur gedefinieerd en is een berekening van de SIL vereist. De evaluatie van een SIF omvat de analyse van de betrouwbaarheid en de architectuur van de SIS volgens de normen.
  • Validatie: Validatieprocedures moeten de zekerheid bieden dat aan de specificaties van de veiligheidsvereisten van het SIS is voldaan en dat eventuele aanbevelingen van eerdere verificatieactiviteiten en beoordelingen naar tevredenheid zijn opgevolgd.
Waarom kiezen voor DEKRA?