c02 prestatieladder certificering
DEKRA Audit

Maak CO2-reductie meetbaar met de CO2-prestatieladder

CO2-prestatieladder

Creëer concurrentievoordeel met de CO2-prestatieladder certificering

Hecht uw organisatie veel waarde aan duurzaamheid? Binnen dit thema zijn energiebesparing en CO2-reductie belangrijke en veelbesproken onderwerpen. Misschien houdt u zich hier al actief mee bezig en wilt u dat meetbaar maken. In dat geval biedt de CO2-prestatieladder de uitkomst.

Voordelen van de CO2-prestatieladder

Laat u uw organisatie certificeren tegen de CO2-prestatieladder? DEKRA Audit kan de beoordeling en certificering voor u verzorgen. Dit geeft verschillende voordelen:
  • U toont aan dat uw organisatie zich inzet om uw energieverbruik te verlagen en CO2-uitstoot te verminderen.
  • Hoe hoger uw organisatie op de ladder staat, hoe meer gunningsvoordeel u creëert bij aanbestedingen. Bij gunning speelt duurzaamheid, samen met eerdere ervaringen en samenwerking een belangrijke rol.
  • De energiekosten dalen, doordat u actief bezig gaat met energiebesparing.
  • U laat zien dat duurzaamheid een belangrijke waarde is voor uw organisatie.
  • Uw organisatie is toekomstbestendig doordat het past binnen de Europese plannen voor een CO2-neutrale samenleving.
  • De CO2-prestatieladder is een internationaal erkend managementsysteem.
  • De CO2-prestatieladder is toepasbaar als uitvraag voor CSRD-plichtige bedrijven.

Over de CO2-prestatieladder

De CO2-prestatieladder kent 3 treden, waarbij trede 3 certificeerbaar is. Elke trede kent zijn eigen eisen. De eisen van trede 1 gaan over de CO2-uitstoot van uw eigen organisatie. Op trede 2 en 3 gaan de eisen over de CO2-uitstoot ook over uw sector en de keten. De eisen voor de treden zijn onderverdeeld in vier categorieën:
  • Inzicht
    Bij trede 1 maakt u de CO2-uitstoot van uw organisatie inzichtelijk. U beantwoordt daarbij twee vragen: Hoeveel CO2 stoot uw organisatie uit? En waar komt deze uitstoot vandaan? Bij trede 2 en 3 betrekt u hierin ook uw keten.
  • Reductie
    Uw organisatie heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd om het energievebruik te reduceren en de CO2-uitstoot te verlagen. Hieraan zijn maatregelen en een actieplan gekoppeld. Wat gaat u doen om energie te besparen en de uitstoot te verminderen? En hoe richt u deze maatregelen in?
  • Communicatie
    Uw organisatie communiceert over punt A en B. Dit doet u zowel intern als extern. Zo geeft u iedereen inzicht in uw energieverbuik en CO2-uitstoot, doelstelling, maatregelen en actieplan.
  • Samenwerking
    Om te komen tot energiereductie en CO2-besparing is samenwerking in de keten of sector essentieel.
Elke trede kent specifieke eisen voor de bovenstaande categorieën. Voldoet uw organisatie aan de eisen van een trede? Dan kunt u hiervoor het CO2-prestatieladder certificaat ontvangen. Voor een gedetailleerde beschrijving van de vier categorieën, zie hoofdstuk deel 2 in het volgende CO2-prestatieladderdocument .

Stappenplan voor CO2-prestatieladder certificering

Wilt u zich laten certificeren tegen de CO2-prestatieladder? Dan doorloopt u het certificeringsproces. De eerste stap is het in kaart brengen van de energiestromen en CO2-prestaties van uw organisatie. Dit doet u met behulp van checklists en het auditschema. Vervolgens laat u dit beoordelen door de experts van DEKRA. Zo kunt u in aanmerking komen voor CO2-prestatieladder certificering. Het resultaat van de beoordeling bepaalt op welke trede van de CO2-prestatieladder uw organisatie wordt ingeschaald. Laat de audit zien dat u aan de eisen voldoet? Dan ontvangt u voor deze trede een CO2-prestatieladder certificaat dat drie jaar geldig is. Ieder jaar daarop vindt een beoordeling plaats om te zien of uw organisatie nog aan de eisen voldoet. Als dat het geval is, behoudt u het CO2-prestatieladder certificaat.

CO2-prestatieladder certificaat door DEKRA

Wilt u aan de slag met de CO2-prestatieladder? De experts van DEKRA beoordelen de energie- en CO2-prestaties van uw bedrijf graag. U kunt de CO2-prestatieladder certificering eenvoudig combineren met audits voor kwaliteitsnormen​. Bijvoorbeeld met de ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement en ISO 14001 voor milieumanagement. Onze experts bespreken graag de mogelijkheden met u. Neem gerust contact met ons op.
LET OP: Tot 14 januari 2027 is het mogelijk om nog audits voor Handboek 3.1 te laten uitvoeren. Deze certificaten blijven geldig tot de eerstvolgende (jaarlijkse) audit. Dit betekent dat er tot 14 januari 2028 nog geldige certificaten voor Handboek 3.1 kunnen zijn (36 maanden na de publicatiedatum van Handboek 4.0).