Wat is de veiligheidsladder?
Veiligheid op één met de veiligheidsladder
Biedt u uw werknemers een veilige werkomgeving? En hoe is het gesteld het met hun veiligheidsbewustzijn, wat hierin een grote rol speelt? Zonder een meetinstrument is het lastig om hier zicht op te krijgen. Met de veiligheidsladder, ook wel bekend als de Safety Culture Ladder, brengt u het veiligheidsbewustzijn binnen uw organisatie in kaart. Met een audit kunt u vervolgens aantonen dat u voldoet aan een bepaald niveau van de veiligheidsladder. Na het lezen van deze blog weet u wat de veiligheidsladder inhoudt.
Wat houdt de veiligheidsladder in?
Met de
veiligheidsladder
houdt u uw bedrijf een spiegel voor. Het geeft u inzicht in het veiligheidsbewustzijn van uw medewerkers. Dit speelt een cruciale rol voor de arbeidsveiligheid. Hierdoor kunt u, als het nodig is, gericht actie ondernemen om veiligheid binnen de hele organisatie een hogere prioriteit te geven. In de bouwsector is werken met de veiligheidsladder sinds 1 januari 2022 verplicht. Dit is begrijpelijk, omdat de bouw hoge veiligheidsrisico’s heeft. Toch is de ladder zo ontworpen dat het toepasbaar is voor elke organisatie. Met een audit voor de veiligheidsladder kan iedere organisatie serieus werk maken van veiligheid.
Welke treden kent de veiligheidsladder?
De veiligheidsladder kent vijf treden of niveaus. Elke trede staat voor een fase waarin een bedrijf zich bevindt. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn, hoe hoger het bedrijf op de ladder staat:
- Trede 5 van de veiligheidsladder: Vooruitstrevend
Op trede 5 van de veiligheidsladder handelt de organisatie vooruitstrevend. Veiligheid is volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen. Het zit in het DNA van het bedrijf en de medewerkers. Iedereen handelt dan ook veilig, in elke situatie. Ook bij reflectie en evaluatie staat veiligheid altijd op de agenda. - Trede 4 van de veiligheidsladder: Proactief
De organisatie werkt proactief. Bij deze trede van de veiligheidsladder heeft veiligheid hoge prioriteit voor een organisatie. Er wordt doorlopend geïnvesteerd in verhoging van het veiligheidsbewustzijn. Medewerkers worden gestimuleerd om elkaar aan te spreken op onveilig handelen. Daarnaast denkt het bedrijf vooruit en neemt het initiatief. - Trede 3 van de veiligheidsladder: Berekenend
De organisatie werkt berekenend. Een organisatie stelt dat bepaalde veiligheidsregels belangrijk zijn. Vaak speelt eigenbelang een rol. Een investering in veiligheid moet wel wat opleveren, is het idee. Het stimuleren van het naleven van de regels ligt op dit niveau vaak bij het management. - Trede 2 van de veiligheidsladder: Reactief
De organisatie is reactief. Op dit niveau handelt een organisatie alleen wanneer er (bijna) een ongeluk plaatsvindt. Dit verandergedrag is vaak van korte duur. Wanneer het stopt, treedt het pas weer op als er opnieuw iets misgaat. - Trede 1 van de veiligheidsladder: Pathologisch
De organisatie handelt op trede 1 van de veiligheidsladder pathologisch. Dat betkent dat de organisatie niet of nauwelijks aandacht besteed aan het verbeteren van veiligheid. Medewerkers zijn van mening dat alles goed gaat. Extra tijd besteden aan veiligheid wordt gezien als zonde van de tijd.
Is de veiligheidsladder verplicht?
Zoals eerder gesteld in het begin van de pagina, is trede 2 van de veiligheidsladder verplicht in de bouwsector sinds 1 januari 2022. Voorderest is de veiligheidsladder niet wettelijk verplicht, maar wordt het wel steeds vaker als eis gesteld door bepaalde sectoren en opdrachtgevers, vooral in de bouw- en infrastructuursector. In Nederland en andere Europese landen vereisen sommige bedrijven en overheidsinstanties dat hun leveranciers en partners gecertificeerd zijn volgens de veiligheidsladder om aan te tonen dat ze een sterke veiligheids- en risicocultuur hebben.
Het doel van de veiligheidsladder is om de veiligheidscultuur binnen organisaties te verbeteren, waardoor de kans op ongevallen vermindert. Hoewel het niet wettelijk verplicht is, kan de certificering essentieel zijn voor bedrijven die willen werken met bepaalde klanten of in specifieke projecten.
Certificering veiligheidsladder: hoe gaat het in zijn werk?
Als u uw bedrijf wilt laten certificeren voor de veiligheidsladder kunt u zelf de trede kiezen. Hierbij is het belangrijk om een realistische inschatting te maken van de huidige situatie. Vervolgens benadert u een certificerende instelling, zoals DEKRA, om uw bedrijf te laten certificeren. Dit traject start met een zelfbeoordeling. Deze voert u uit voorafgaand aan de audit. Tijdens de audit nemen de auditoren meerdere interviews af en bezoeken ze projecten, zodat ze zien hoe medewerkers handelen op de werkvloer. Zo toetsen ze of de zelfbeoordeling klopt.
Uw certificering veiligheidsladder ontvangen en behouden
Na afloop van de audit stellen de auditoren vast of uw bedrijf de beoogde trede van de veiligheidsladder heeft bereikt. Is het resultaat positief? Dan ontvangt uw organisatie een certificaat. Deze is een jaar geldig. Jaarlijks vindt een nieuwe beoordeling plaats om de certificering voor de veiligheidsladder te behouden.
DEKRA verzorgt audits voor bedrijven om zich te laten certificeren tegen de veiligheidsladder. Lees hier meer over de veiligheidsladder en hoe wij u hierbij kan ondersteunen.
Lees meer
4 Resultaten
19 dec 2023
Audit
Wat is de veiligheidsladder trede 4? Hoe werkt de certificering hiervoor? En welke eisen stelt deze trede? Ontdek het in deze blog.
Bekijk artikel
12 okt 2023
Audit
Wat houdt trede 3 van de veiligheidsladder in? Is het verplicht te voldoen aan trede 3? En hoe kunt u zich hiervoor laten certificeren? Ontdek er hier meer over.
Bekijk artikel
11 okt 2023
Audit
Meer weten over de veiligheidsladder trede 2? Lees en ontdek hier meer over de veiligheidsladder trede 2 en hoe DEKRA u kan helpen in het certificeren hiervan.
Bekijk artikel
30 jun 2023
Audit
Als u aan de slag wilt met de SCL bepaalt u zelf voor welke variant u kiest. In deze blog verkrijgt u meer info over de 4 verschillende varianten van de SCL.
Bekijk artikel