Veiligheidsladder trede 4
Wat houdt de veiligheidsladder trede 4 in?
Voor een organisatie is het creëren van een veilige en aangename werkomgeving voor medewerkers van cruciaal belang. Niet alleen de organisatie, maar ook de medewerkers zijn verantwoordelijk voor veiligheidsbewustzijn en veilig handelen op de werkvloer. Maar hoe weet u in welke mate uw organisatie bewust is van veiligheid en hiernaar handelt? De veiligheidsladder is een effectief meetinstrument waarmee u het veiligheidsbewustzijn binnen uw organisatie vergroot. In deze blog gaan we specifiek in op de inhoud van trede 4 van de veiligheidsladder.
Proactief met de veiligheidsladder trede 4
De
veiligheidsladder
trede 4 draagt als titel ‘Proactief’. Op dit niveau heeft veiligheid hoge prioriteit binnen de organisatie. Veiligheid is verweven door alle lagen van de organisatie heen. Alle medewerkers worden continu aangespoord om elkaar aan te spreken op onveilig gedrag. Daarnaast denken medewerkers mee over verbeteringen op het gebied van veiligheid en welke bijdrage zij hierbij kunnen leveren. Het idee is dat men binnen de hele organisatie vooruit denkt en initiatief neemt. Proactief handelen geeft aan dat uw organisatie de veiligheidsrisico’s zo vroeg mogelijk probeert te voorkomen of te beperken. Een proactieve houding begint bij een veilig ontwerp en eindigt bij een veilige realisatie van het project.
Is uw organisatie verplicht om aan de veiligheidsladder trede 4 te voldoen?
In Nederland moet iedereen veilig kunnen werken. Daarom is het verstandig om de treden van de veiligheidsladder te gebruiken bij het invoeren van een veiligheidsbeleid binnen uw organisatie. Momenteel is het voor organisaties niet verplicht om te voldoen aan trede 4 van de veiligheidsladder. Wilt u toch onderstrepen hoe sterk de veiligheidscultuur binnen uw organisatie is? Dan kunt u dit via certificatie van de treden op de veiligheidsladder aantonen.
Hoe werkt certificering voor veiligheidsladder trede 4?
Om inzicht te krijgen in de huidige situatie van uw bedrijf, maakt u gebruik van een online vragenlijst. De uitkomsten daarvan helpen om te bepalen waar uw organisatie nu staat en welke trede van de veiligheidsladder u kiest. Vervolgens schakelt u een certificerende instelling (CI), zoals DEKRA in, die de audit uitvoert. De auditoren voeren observerende projectbezoeken uit en nemen interviews met medewerkers en managementleden af. Voldoet uw organisatie aan de eisen die in de betreffende trede staan beschreven? Dan ontvangt uw organisatie een certificaat voor die trede. Na een jaar vindt er een hercertificering plaats. Hoe deze eruit ziet, is afhankelijk van de variant certificatie die u kiest.
Eisen & criteria per trede
Leiderschap en betrokkenheid
Categorie: medewerkers betrokkenheid
Eis (voorbeeld): (operationele) medewerkers melden risico’s.
Criterium (voorbeeld): (operationele) medewerkers melden geconstateerde risico’s na het toepassen van een risicobeoordeling kort voor aanvang van hun werkzaamheden.
Eis (voorbeeld): (operationele) medewerkers melden risico’s.
Criterium (voorbeeld): (operationele) medewerkers melden geconstateerde risico’s na het toepassen van een risicobeoordeling kort voor aanvang van hun werkzaamheden.
Beleid en strategie
Organisatie en opdrachtnemers
Werkplek en procedures
Afwijkingen en communicatie
Audits en statistieken
Certificatie veiligheidsladder trede 4 bij DEKRA
Wilt u uw bedrijf laten certificeren voor veiligheidsladder trede 4? Of zit uw organisatie al op trede 3? Schakel dan de hulp in van de auditoren van DEKRA. Onze ervaren auditoren helpen u om aan te tonen dat uw organisatie veiligheid serieus neemt. Wanneer u hier behoefte aan heeft, kunnen wij u ook helpen bij de doorstroom naar het hoogste veiligheidsniveau, trede 5.
Bent u op zoek naar een training om de arbeidsveiligheid van uw medewerkers te kunnen waarborgen? DEKRA kan u hierbij helpen. Veel van
onze opleidingen
bieden wij aan als maatwerk, toegespitst op uw situatie.
DEKRA verzorgt audits voor bedrijven om zich te laten certificeren tegen de veiligheidsladder. Lees hier meer over de veiligheidsladder en hoe wij u hierbij kan ondersteunen.
Lees meer
4 Resultaten
12 okt 2023
Audit
Wat houdt trede 3 van de veiligheidsladder in? Is het verplicht te voldoen aan trede 3? En hoe kunt u zich hiervoor laten certificeren? Ontdek er hier meer over.
Bekijk artikel
11 okt 2023
Audit
Meer weten over de veiligheidsladder trede 2? Lees en ontdek hier meer over de veiligheidsladder trede 2 en hoe DEKRA u kan helpen in het certificeren hiervan.
Bekijk artikel
30 jun 2023
Audit
Als u aan de slag wilt met de SCL bepaalt u zelf voor welke variant u kiest. In deze blog verkrijgt u meer info over de 4 verschillende varianten van de SCL.
Bekijk artikel
08 feb 2023
Audit
Biedt u uw werknemers een veilige werkomgeving? De veiligheidsladder geeft u inzicht in het veiligheidsbewustzijn van uw medewerkers in uw bedrijf.
Bekijk artikel