Veiligheidsladder trede 3

12 okt 2023

Wat houdt de veiligheidsladder trede 3 precies in?

Dat veiligheid binnen bedrijven belangrijk is, daar zal iedereen het mee eens zijn. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar hoe brengt u het veiligheidsbewustzijn van uw organisatie in kaart? Daar is de veiligheidsladder (Safety Culture Ladder) een perfect instrument voor. De veiligheidsladder heeft vijf treden. Trede 1 vertegenwoordigt het laagste niveau van veiligheidsbewustzijn en trede 5 het hoogste niveau. Als u aan de eisen daarvoor voldoet, is veiligheid volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen. In deze blog zoomen we in op trede 3 van de veiligheidsladder. Wat houdt trede 3 in? Is het verplicht te voldoen aan trede 3? En hoe kunt u zich hiervoor laten certificeren? Ook geven we voorbeelden van de eisen en criteria die auditoren hanteren bij de certificering.

Over de veiligheidsladder trede 3

Veiligheidsladder trede 3 draagt als titel ‘berekenend’ en als ondertitel ‘veiligheidsregels worden belangrijk gevonden’. Als uw bedrijf aan deze trede voldoet, dan is er bepaald welke veiligheidsregels u met elkaar belangrijk vindt. Deze bedrijven nemen verantwoordelijkheid, ook omdat het in hun eigen belang is. Wat levert de investering in veiligheid op? De betrokkenheid bij veiligheid en de naleving van regels ligt voornamelijk bij het management. De lagen daaronder zijn niet of weinig betrokken hierbij.

Is de veiligheidsladder trede 3 verplicht?

Op dit moment is het voor geen enkel bedrijf verplicht om aan trede 3 van de Safety Culture Ladder te voldoen. Vanaf 1 januari 2025 verandert dit. Dan moeten bedrijven die meedoen aan aanbestedingen in de bouw kunnen aantonen dat ze aan de veiligheidsladder trede 3 voldoen. Sinds 1 januari 2022 geldt al dat deze bedrijven moeten voldoen aan de eisen van veiligheidsladder trede 2. Andere bedrijven hoeven niet aan de veiligheidsladder trede 3 of een andere trede te voldoen. Het is natuurlijk wel aan te raden om serieus werk te maken van veiligheid. Hier heeft iedereen die bij uw bedrijf betrokken is baat bij. DEKRA helpt u graag bij certificeren van de veiligheidsladder trede 3. Neem contact op met één van onze experts. Verder helpen wij u ook graag met het certificeren voor andere tredes.

Hoe gaat de certificering voor veiligheidsladder trede 3 in zijn werk?

Als u uw bedrijf laat certificeren voor trede 3 van de Safety Culture Ladder heeft u de keuze uit twee varianten. De SCL Original en de SCL. Voor deze twee varianten ontvangt u een certificaat.
Daarnaast zijn er nog twee varianten waartegen u zich kunt toetsen, maar waarvoor u geen certificaat ontvangt. Dit zijn de SCL Light en het Approved Self Assessment. U ontvangt voor deze twee varianten overigens wel een statement of verklaring.
Om een beeld te krijgen van de huidige situatie in uw bedrijf, kunt u gebruiken maken van een online vragenlijst. De uitkomsten daarvan helpen om te bepalen waar u nu staat. En welke trede u bij certificering het beste als doel stelt. Als u deze keuze heeft gemaakt kiest u een certificerende instelling (CI), die de audit gaat uitvoeren, zoals DEKRA. Tijdens de audit vinden observerende projectbezoeken en interviews met medewerkers en managementleden plaats. U ontvangt een certificaat voor de trede waaraan uw bedrijf voldoet. Na een jaar vindt er een hercertificering plaats. Hoe deze eruit ziet hangt af van de gekozen variant.

Eisen & criteria per trede

Leiderschap en betrokkenheid
Categorie: medewerkers betrokkenheid 
Eis (voorbeeld): (operationele) medewerkers melden risico’s.
Criterium (voorbeeld): (operationele) medewerkers melden geconstateerde risico’s na het toepassen van een risicobeoordeling kort voor aanvang van hun werkzaamheden. 
Beleid en strategie
Organisatie en opdrachtnemers
Werkplek en procedures
Afwijkingen en communicatie
Audits en statistieken

Welke tredes van de veiligheidsladder zijn er allemaal?

De veiligheidsladder wordt beheerd door NEN, het Nederlands Normalisatie Instituut. Met de veiligheidsladder beschermt u de gezondheid en het welzijn van uw medewerkers. Bovendien laat uw organisatie zien dat er echt aandacht is voor veiligheid. De veiligheidsladder heeft vijf treden:
  • Trede 5: Vooruitstrevend
    Veiligheid is volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen.
  • Trede 4: Proactief
    Veiligheid heeft een hoge prioriteit en wordt continue verbeterd.
  • Trede 3: Berekenend
    Veiligheidsregels worden belangrijk gevonden.
  • Trede 2: Reactief
    Veiligheid heeft geen prioriteit en speelt alleen een rol op momenten dat er iets misgaat.
  • Trede 1: Pathologisch
    Veiligheid staat niet op de agenda van de organisatie.
Organisaties kunnen opklimmen van trede 1 naar 5 en bepalen zelf op welke trede zij willen instappen. Ze bepalen dus zelf hoe hoog ze de lat leggen. Hoe veiliger een bedrijf werkt, hoe hoger de positie op de ladder. En hoe hoger de positie op de ladder, hoe hoger het voordeel bij aanbestedingen.

DEKRA voor certificatie veiligheidsladder trede 3

Wilt u uw bedrijf laten certificeren voor de veiligheidsladder trede 3? Dan kunt u altijd een beroep doen op DEKRA. Vraag via onderstaande knop een offerte aan. Onze ervaren auditoren gaan graag voor u aan de slag. Ze helpen u om aan te tonen dat u veiligheid serieus neemt. En wie weet stroomt u daarna door naar trede 4 en 5. Voor vragen kunt u contact opnemen met één van onze experts hieronder.
Waar vindt u meer informatie over de veiligheidsladder bij DEKRA?
DEKRA verzorgt audits voor bedrijven om zich te laten certificeren tegen de veiligheidsladder. Lees hier meer over de veiligheidsladder en hoe wij u hierbij kan ondersteunen.
Lees meer