Veiligheidsladder in de bouw

17 jan 2025

Een trede naar meer veiligheid en succes

De bouwsector staat bekend om zijn uitdagende en risicovolle werkomstandigheden. Het waarborgen van veiligheid is dan ook een topprioriteit in de complete bouwsector. Een krachtig instrument dat hierbij kan helpen, is de veiligheidsladder (Safety Culture Ladder). Maar wat is de veiligheidsladder precies en hoe kan dit instrument bijdragen aan een veiligere bouwplaats? In deze blog duiken we dieper in dit belangrijke onderwerp.

Wat is de veiligheidsladder?

De veiligheidsladder , ook wel bekend als de Safety Culture Ladder, is een beoordelingsmethode die organisaties helpt bij het inzichtelijk maken en verbeteren van hun veiligheidscultuur. Deze ladder bestaat uit vijf treden, waarbij elke trede staat voor een hoger niveau van veiligheidsbewustzijn en -gedrag binnen een organisatie. Het doel is om bedrijven te stimuleren continu te werken aan het verhogen van hun veiligheidsstandaarden.
Is de veiligheidsladder verplicht?
In de bouwsector is werken met de veiligheidsladder trede 2 sinds 1 januari 2022 verplicht voor bedrijven die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend. Dit is begrijpelijk, omdat er in de bouw hoge veiligheidsrisico’s zijn. Toch is de ladder zo ontworpen dat het toepasbaar is voor elke organisatie. Met een audit voor de veiligheidsladder kan iedere organisatie serieus werk maken van veiligheid.
Op dit moment is het voor geen enkel bedrijf verplicht om aan trede 3 van de veiligheidsladder te voldoen. Vanaf 1 juli 2026 verandert dit voor bedrijven die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend. Dan moeten deze bedrijven, die meedoen aan aanbestedingen in de bouw, kunnen aantonen dat ze aan de veiligheidsladder trede 3 voldoen. Andere bedrijven hoeven niet aan de veiligheidsladder trede 3 of een andere trede te voldoen. DEKRA helpt u graag bij het certificeren van de veiligheidsladder trede 3.
Download veiligheidsladder whitepaper
Deze toolkit legt precies uit wat de SCL inhoudt, beschrijft de verschillende routes naar certificering en geeft inzicht in welke voorbereidingen uw organisatie kan treffen.
Download hier

De rol van de veiligheidsladder in de bouw

In de bouwsector, waar werknemers dagelijks worden blootgesteld aan diverse risico's zoals valgevaar, zware machines en gevaarlijke stoffen, is het essentieel om een sterke veiligheidscultuur te hebben. De veiligheidsladder helpt bouwbedrijven om hun veiligheidsbeleid en -praktijken te evalueren en te verbeteren.
Voordelen voor bouwbedrijven

Expertise van DEKRA

DEKRA fungeert als een onafhankelijke en objectieve certificerende instelling op het gebied van de veiligheidsladder. Wij ondersteunen u door middel van audits en certificeringen, waarmee u aantoont dat u voldoet aan de eisen van een specifieke trede van de veiligheidsladder.
DEKRA geeft u inzicht in uw huidige veiligheidscultuur door deze transparant en betrouwbaar te beoordelen. Dit helpt u niet alleen om te voldoen aan de gestelde normen, maar ook om uw inzet op het gebied van veiligheid zichtbaar te maken voor opdrachtgevers en andere stakeholders.

Bent u klaar om de tredes van de veiligheidsladder in de bouw te beklimmen?

Bent u benieuwd hoe uw organisatie geauditeerd kan worden of hoe u een certificering voor een specifieke trede van de veiligheidsladder kunt behalen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze audit- en certificeringsdiensten.
Waar vindt u meer informatie over de veiligheidsladder bij DEKRA?
DEKRA verzorgt audits voor bedrijven om zich te laten certificeren tegen de veiligheidsladder. Lees hier meer over de veiligheidsladder en hoe wij u hierbij kan ondersteunen.
Lees meer