Alles over RoHS certificering
Richtlijn voor het gebruik van diverse chemische stoffen
Wilt u elektrische of elektronische apparatuur op de markt brengen? Dat kan niet zonder dat het voldoet aan de geldende veiligheidseisen. Bijvoorbeeld voor gebruiksveiligheid, functionele veiligheid en elektrische veiligheid. Gebruikers van uw product mogen ook niet worden blootgesteld aan chemische veiligheidsrisico’s. Voor het verhandelen van elektrische en elektronische apparatuur geldt binnen de EU de RoHS-richtlijn, ook bekend als Richtlijn 2011/65/EU. In deze blog leest u wat RoHS inhoudt, wanneer de richtlijn van toepassing is en hoe certificering in zijn werk gaat. Tot slot zetten we de voordelen de een RoHS-certificaat op een rij.
Wat is RoHS?
RoHS staat voor ‘Restriction of Hazardous Substances’. Deze richtlijn stelt limieten aan het gebruik van diverse chemische stoffen in elektrische en elektronische apparatuur voor de
chemische veiligheid
. Het gaat om een aantal zware metalen, brandvertragers en ftalaten (weekmakers). Soms zijn chemische stoffen van nature aanwezig in producten. Ze kunnen ook worden toegevoegd tijdens het productieproces. Onderstaand leest u welke stoffen dit zijn en welke concentratie het product mag bevatten.
- Lood (0,1%)
- Kwik (0,1%)
- Cadmium (0,01%)
- Zeswaardig chroom (0,1%)
- Polybroombifenylen (PBB’s) (0,1%)
- Polybroomdifenylehters (PBDE’s) (0,1%)
- Bis(2-ethylhexyl)ftalaat (DEHP) (0,1%)
- Butylbenzylftalaat (BBP) (0,1%)
- Dibutylftalaat (DBP) (0,1%)
- Di-isobutylftalaat (DIBP) (0,1%)
De ftalaten zijn in 2019 aan de lijst toegevoegd. Regelmatige blootstelling aan ftalaten kan namelijk effect hebben de vruchtbaarheid.
Wanneer is RoHS van toepassing?
De volgende categorieën elektrische en elektronische apparatuur vallen onder de RoHS-richtlijn. Deze producten mogen alleen de markt op als ze voldoen aan de RoHS-richtlijn.
RoHS-certificering
U kunt apparatuur alleen op de Europese markt brengen als deze gecertificeerd zijn tegen de RoHS-richtlijn. Dit laat u doen door een certificeringsinstantie die daarvoor geaccrediteerd is, zoals DEKRA. Onze experts voeren grondig onderzoek uit en testen uw apparatuur in ons eigen laboratorium. Zo bepalen we of de apparatuur in aanmerking komt voor een RoHS-certificaat. Zijn de resultaten compliant met de ROHS-richtlijnen? Dan ontvangt u een RoHs-certificaat.
De voordelen van RoHS certificering op een rij
Met een RoHS-certificering laat u als bedrijf zien dat u belang hecht aan de gezondheid van de consument. Daarnaast brengt het nog een aantal andere voordelen met zich mee, zoals:
- Milieubescherming: U toont aan dat uw apparatuur niet schadelijk is voor het milieu.
- Veiligheid: Bevordert gezondere werkomstandigheden en eindgebruik.
- Wettelijke naleving: Voldoet aan EU-richtlijnen voor handel.
- Klantvertrouwen: Versterkt reputatie en marktpositie.
- Concurrentievoordeel: Opent toegang tot internationale markten.
- Kostenbesparing: Minimaliseert risico op boetes en product-recalls.
- Duurzaamheid: Ondersteunt circulaire economie en recycling.
Meer informatie over RoHS
Heeft u een apparaat waarvoor een RoHS-certificaat nodig is? De testspecialisten van DEKRA komen graag voor u in actie. Zo toont u aan dat uw product voldoet aan de geldende chemische veiligheidseisen. Neem bij vragen gerust contact met ons op.