Risicoanalyse bij informatiebeveiliging
Risico’s informatiebeveiliging in kaart brengen
Wilt u uw managementsysteem laten certificeren om te laten zien dat u op een verantwoorde manier met informatie omgaat? Het kan een flinke klus zijn om dit te realiseren. Ga maar eens na hoeveel informatie er rondgaat in uw organisatie. Van informatie over klanten en medewerkers, tot informatie over de bedrijfsprocessen. Om al die informatie goed te beveiligen brengt u eerst een aantal zaken in kaart en een 'risicoanalyse informatiebeveiliging' helpt u hierbij.
Welke informatie bevindt zich in uw organisatie? Wie heeft toegang tot welke informatie? Via welke wegen wordt deze informatie verspreid? Welke risico’s loopt uw organisatie hierbij? En wat kunt u daartegen doen? Dit zijn slechts een paar vragen waarop u een antwoord nodig heeft. Dit is erg belangrijk, want de gevolgen van een datalek kunnen enorm zijn. Bovendien eisen klanten steeds vaker dat organisaties kunnen aantonen dat hun informatiebeveiliging op orde is. Een risicoanalyse is een essentieel onderdeel bij het opzetten en inrichten van uw informatiebeveiliging. In deze blog leest u het antwoord op de volgende vragen:
- Waarom een risicoanalyse voor informatiebeveiliging?
- Welke certificeringen zijn interessant voor uw organisatie?
- Wat moet u verder weten over de ISO-27001?
Waarom een risicoanalyse voor informatiebeveiliging?
De bekendste norm op het gebied van informatiebeveiliging is ISO-27001. Een risicoanalyse is een eerste stap op weg naar certificering. De beheersing van mogelijke risico’s vormt namelijk de basis voor informatiebeveiliging.
Risico’s informatiebeveiliging
Allereerst bepaalt u een methode voor de risicoanalyse. Denk bijvoorbeeld aan SPRINT, CRAMM en MAPGOOD. Hiermee voert u de analyse uit. Uit deze analyse blijkt waar de risico’s liggen. U bepaalt daarna welke maatregelen u neemt en documenteert dit. Tot slot stelt u een Verklaring van Toepasselijkheid (VvT) op. Dit uitgebreide document bevat ongeveer honderd beheersmaatregelen die risico's beperkt. Dit is een intensief proces, maar het biedt wel meerwaarde. De VvT legt namelijk het verband tussen de risico’s die voortkomen uit de risicoanalyse, de beheersmaatregelen uit de norm en de maatregelen die uw organisatie heeft genomen.
Welke certificeringen zijn interessant voor uw organisatie?
Naast ISO-27001 zijn er nog een aantal andere certificeringen voor informatiebeveiliging. Ook hiervoor is een risicoanalyse nodig. U kunt DEKRA onder andere inschakelen voor:
ISO 20000-1
Deze norm richt zich op IT-servicemanagement.
ISAE 3402/ 3000
NEN 7510
Keurmerk Pentesten
Wat moet u verder weten over de ISO-27001?
ISO-27001 is de bekendste norm op het gebied van informatiebeveiliging. In de norm staat hoe u informatiebeveiliging procesmatig inricht. Met een ISO-27001 certificering, toont u aan dat u voldoet aan alle eisen van informatiebeveiliging. Onderdeel daarvan is dat u maatregelen getroffen heeft tegen de risico’s rondom informatiebeveiliging. Twee belangrijke voordelen van voldoen aan deze norm:
1. Uw organisatie krijgt een hogere betrouwbaarheid.
Met het certificaat laat u zien dat u voldoet aan de strenge eisen rondom informatiebeveiliging. Daarnaast eisen steeds meer klanten dat organisaties waarmee zij samenwerken hun informatiebeveiliging goed op orde hebben. Als u dit aan kunt tonen kan dit het verschil maken tussen het wel of niet krijgen van een opdracht. Zeker als concurrenten niet in het bezit zijn van het certificaat.
2. Uw organisatie loopt minder risico op incidenten.
Doordat u een risicoanalyse uitvoert hebt u meer grip op eventuele beveiligingsrisico’s. Ontstaan er toch problemen? Dan kunt u snel handelen en beperkt u mogelijke imagoschade.