Informatiebeveiligingsbeleid ISO 27001

01 dec 2022 Audit

Hoe ISO 27001 uw informatiebeveiligingsbeleid versterkt

Binnen organisaties is een onvoorstelbare hoeveelheid informatie aanwezig. Vaak is een groot deel daarvan vertrouwelijk en privacygevoelig. Die informatie mag dus niet zomaar op straat komen te liggen. Gebeurt dat wel? Dan kan het verstrekkende gevolgen hebben. Als bedrijfseigenaar is het dus noodzaak om alle aanwezige informatie in uw bedrijf goed te beschermen. Wilt u aantonen dat uw organisatie veilig omgaat met informatie? Met een ISO 27001 certificaat laat u zien dat uw informatiebeveiligingsbeleid op orde is. In deze blog leest u wat deze ISO-norm inhoudt en hoe het voldoen aan de norm uw organisatie versterkt. Verder leest u hoe u het ISO 27001 certificaat behaalt en hoe DEKRA u hierbij van dienst kan zijn. 

laptop toetsenbord met een digitaal cloud slot

Wat is het informatiebeveiligingsbeleid ISO 27001? 

ISO 27001 is een wereldwijd erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging​. Met deze certificering kunt u een goede strategie voor informatiebeveiliging invoeren voor uw organisatie. Zo voldoet u niet alleen aan de wettelijke eisen, maar ook aan de verwachtingen van klanten, medewerkers en andere betrokkenen.

Waarom zorgt ISO 27001 voor een goed informatiebeveiligingsbeleid?

U kunt ISO 27001 zien als een middel om uw informatiebeveiligingsbeleid op orde te krijgen. Maar waarom is dat zo belangrijk? En welke voordelen brengt het met zich mee?
  • U voldoet aan de wensen van klanten
    Klanten stellen steeds strengere eisen aan de manier waarop bedrijven met hun gegevens omgaan. Vaak vragen klanten zelfs om een ISO 27001 certificaat bij een aanbesteding. Het hebben een dit certificaat vormt daarmee een eis om de opdracht binnen te halen. Klanten zien hierdoor dat hun informatie in goede handen is.
  • U grijpt commerciële kansen
    ISO 27001 kan voor potentiële klanten de doorslag geven om met uw bedrijf in zee te gaan. Met dit certificaat kunt u uw klanten laten zien dat u uw informatiebeveiliging serieus neemt. Bovendien verhoogt u uw concurrentievermogen wanneer een andere partij geen certificaat heeft.
  • U beschermt uw reputatie
    Door de goede beheersing van risico’s verkleint u de kans op reputatieschade aanzienlijk. Bij het behalen van het ISO 27001 certificaat brengt u eerst de risico’s van uw informatiebeveiliging in kaart. Daarna werkt u eraan de aanwezige risico’s te verkleinen. U werkt hiermee proactief in plaats van reactief.
  • U zorgt voor bewustwording op de werkvloer
    Als u bezig gaat met het behalen van ISO 27001 zorgt dit voor bewustwording bij medewerkers. Dit verkleint de kans op incidenten en eventuele reputatieschade.
informatiebeveiligingsbeleid iso 27001
Download ISO 27001 toolkit
Ontvang de belangrijkste informatie over ISO 27001 in één overzichtelijke PDF, inclusief stappenplan en checklist.
Aanvragen

Hoe behaal ik een ISO 27001 certificaat?

Laat u zich door DEKRA certificeren voor een informatiebeveiligingsbeleid volgens ISO 27001? Houdt dan rekening houden met een traject van zes tot negen maanden. Hierbij doorlopen we de volgende stappen:
Stap 1: Kennismaking
We komen graag bij u op bezoek, of nemen contact op via Teams óf telefonisch. Tijdens de kennismaking bespreken we het proces van een ISO 27001-certificering. Hierna bereidt u uw organisatie voor op de ISO 27001 audit.
Stap 3: Verslag en evaluatie
Onze lead-auditor deelt het auditverslag. Hierin vindt u alle resultaten van de audit.
Stap 2: Audit op uw locatie
Onze auditoren voeren een audit uit bij u op locatie. Hierbij beoordelen en toetsen we de werking van het managementsysteem. We controleren of deze werkt zoals beschreven in het managementsysteem van uw organisatie. Uw organisatie dient aantoonbaar te maken dat u hierover zelf in controle bent. Is dit niet aantoonbaar, dan kan het nodig zijn om de corrigerende maatregelen vervolgens te toetsen.
Stap 4: ISO 27001-certificering
Na succesvolle afronding ontvangt u uw ISO 27001 certificaat. Het certificaat is maximaal drie jaar geldig.
Stap 5: Eerste vervolgaudit
Binnen een jaar houden we een vervolgaudit. Daarin beoordelen we of uw managementsysteem nog steeds werkt volgens de norm.
Stap 6: Tweede vervolgaudit
Ongeveer een jaar later houden we een tweede vervolgaudit. We beoordelen opnieuw of uw managementsysteem volgens de norm werkt.
Stap 7: Hercertificering
In het derde jaar na de ISO 27001-certificering plannen we een audit voor hercertificering. In het geval de hercertificering met een positief resultaat wordt afgerond, wordt het certificaat opnieuw voor een periode van drie jaar verlengd. Na hercertificering volgt de jaarlijkse auditcyclus.
U kunt er daarnaast voor kiezen om voorafgaand aan het certificeringsproces te starten met een proefaudit. We beoordelen en controleren de Information Security Management System (ISMS) documentatie dan op volledigheid en conformiteit met de normen. Deze audit is niet verplicht, maar wel handig. U weet dan namelijk voorafgaand aan het proces hoe uw organisatie ervoor staat. Als het nodig is, kunt u nog acties ondernemen. Zo vergroot u de kans op een positief resultaat van de echte audit.
Heeft u een vraag? Onze experts komen graag met u in contact
Henry Dwars
DEKRA Audit Sales

Meander 1051

6825 MJ Arnhem

Routebeschrijving / route
ISO 27001 certificering
Meer weten over de ISO 27001 bij DEKRA?
DEKRA audit en certificeert tegen internationale en sectorspecifieke normen, zoals ISO 27001. Ontdek hier alles wat u wilt weten over de ISO 27001.
Lees meer

9 Resultaten

Waarom ISO 27001?
21 dec 2023
Waarom ISO 27001?
Werkt u online of offline met vertrouwelijke informatie? Dan komt u er vroeg of laat mee in aanmerking: ISO 27001. Waarom is een ISO 27001-certificering interessant?
Bekijk artikel
Kantoorgebouw met groene planten op elk balkon
20 dec 2023 Audit / Milieu / Sustainability
Milieumanagementsysteem en ISO 14001
Binnen ISO 14001 speelt de term milieumanagementsysteem een belangrijke rol. Maar wat houdt een milieumanagementsysteem precies in?
Bekijk artikel
circulair ondernemen
24 nov 2023 Audit
Circulair ondernemen
De noodzaak om duurzaam en circulair te ondernemen wordt voor organisaties steeds hoger en vanuit de overheid wettelijk verplicht. Lees er in deze blog meer.
Bekijk artikel
wat is iso 45001
03 okt 2023 Audit
Wat is ISO 45001?
Wat houdt de norm precies in? In deze blog geven we uitleg over ISO 45001. We hebben de FAQ (meest gestelde vragen) van ISO 45001 én antwoorden op een rij gezet.
Bekijk artikel
NEN 7510 informatiebeveiliging in de zorg
12 mei 2023 Audit
NEN 7510: informatiebeveiliging in de zorg
Informatiebeveiliging speelt een belangrijke rol in veel branches, en zeker in de zorg. Lees meer over NEN 7510 (informatiebeveiliging in de zorg) in deze blog.
Bekijk artikel
Kwaliteitsmanagementsysteem ISO 9001
04 apr 2023 Audit
Kwaliteitsmanagementsysteem ISO 9001
ISO 9001 is een wereldwijd erkende norm voor kwaliteitsmanagementsystemen, ontworpen om organisaties te helpen hun processen, producten en diensten te verbeteren.
Bekijk artikel
ISO digitale afbeelding verbonden met verschillende online systemen
08 mrt 2023 Audit
Verschil ISO 27001 en NEN 7510
ISO 27001 en NEN 7510 zijn bekende normen die regels en richtlijnen stellen rondom het omgaan met vertrouwelijke informatie. Ontdek hier meer over de verschillen.
Bekijk artikel
Risicoanalyse informatiebeveiliging
04 jan 2023 Audit
Risicoanalyse bij informatiebeveiliging
Wilt u uw managementsysteem laten certificeren om te laten zien dat u op een verantwoorde manier met informatie omgaat? Om al die informatie goed te beveiligen breng
Bekijk artikel
Vrouw toont document aan collega in vergaderruimte
24 nov 2022 Audit
Interne audit
Wilt u uw organisatie laten certificeren tegen een HKZ- of ISO-norm? Dan zijn interne audits nodig. Zonder interne audits voldoet u niet aan deze normen.
Bekijk artikel