Europese normen en kwaliteitslabels
Afspraken om handel te bevorderen tussen Europese landen
Normen zijn onder andere bedoeld om te laten zien dat uw product of dienst aan bepaalde eisen voldoet. U toont ermee aan dat het veilig, betrouwbaar en van voldoende kwaliteit is. Normen worden vastgesteld door onafhankelijke en officieel erkende organisaties op nationaal, Europees en internationaal niveau.
Europese normen zijn belangrijk voor de Europese markt. Het overal hanteren van dezelfde normen bevordert namelijk de handel tussen landen in de Europese Economische Ruimte (EER). In deze blog vindt u informatie over de normalisatie-instellingen die in Europa gevestigd zijn, geharmoniseerde normen en Europese kwaliteitslabels.
Wie stellen de Europese normen vast?
Er zijn drie instellingen die Europese normen (EN’s) vaststellen:
1. Europees Comité voor Normalisatie (CEN)
Normalisatie voor alle sectoren, met uitzondering van elektrotechnologie en telecommunicatie.
Normalisatie voor alle sectoren, met uitzondering van elektrotechnologie en telecommunicatie.
2. Europees Comité voor Elektrotechnische Normen (CENELEC)
Voor normen gericht op de elektrotechniek.
Voor normen gericht op de elektrotechniek.
3. Europees Instituut voor Telecommunicatienormen (ETSI)
Voor normen gericht op informatie- en communicatietechnologie (ICT). Hieronder vallen ook vaste, mobiele, radio- geconvergeerde, omroep- en internettechnologieën.
Voor normen gericht op informatie- en communicatietechnologie (ICT). Hieronder vallen ook vaste, mobiele, radio- geconvergeerde, omroep- en internettechnologieën.
Deze organisaties werken samen met hun internationale tegenhangers, zoals ISO, IEC en ITU. Deze samenwerkingen zijn er om de Europese en
internationale normen
zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. De Europese normen moeten vervolgens ook nationaal overgenomen worden. In Nederland is hiervoor de NEN (Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut) aangewezen. Zij beheren ruim 34.000 normen (ISO, IEC, EN en NEN) en behartigen de belangen van de Nederlandse markt op internationaal niveau.
Wat zijn geharmoniseerde normen?
Geharmoniseerde normen zijn een specifieke categorie Europese normen. Deze zijn door één of meer Europese normalisatie-instellingen ontwikkeld en vastgesteld op verzoek van de Europese Commissie. De normen ondersteunen hierdoor Europese wetgeving. Elke geharmoniseerde norm heeft een bijlage. Hierin staat een toelichting op het verband tussen de eisen van de norm en de eisen van de Europese wetgeving. De geharmoniseerde normen worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. Daarmee is het ‘vermoeden van overeenstemming’ van kracht. Dit betekent dat als u aan deze norm voldoet, u ervanuit mag gaan dat u wettelijk juist handelt.
Wat zijn Europese kwaliteitslabels?
Naast Europese normen zijn er ook Europese kwaliteitslabels, bijvoorbeeld op het gebied van energie, milieu en zorg. In Nederland kennen we bijvoorbeeld BRL 9500, wat een afgeleide is van de Europese richtlijn EPBD (Energy Performance Buildings Directive). Met dit Europese kwaliteitslabel voldoet u aan de eisen om energieprestatiecertificaten af te geven. Dit is onder andere interessant voor bouwbedrijven, makelaars en taxateurs. Op het gebied van milieu zijn er Europese kwaliteitslabels, zoals EU-milieukeur. Hiermee toont u als bedrijf aan dat uw product voldoet aan strenge milieucriteria. Dit label is erkend in alle EU-landen. Zeker als u internationaal actief bent kan dit dus erg interessant zijn.
Waarom DEKRA voor certificering van Europese normen?
DEKRA audit en certificeert op basis van diverse Europese normen. Wilt u uw organisatie laten certificeren en meer weten over de normen en kwaliteitslabels waar wij tegen certificeren? Bekijk dan ons
overzicht
voor meer informatie.