EMC-richtlijn
We leven in een wereld vol elektronische apparaten. Al die apparaten moeten goed kunnen functioneren zonder elkaar en hun omgeving te veel te beïnvloeden. Ook de veiligheid en gezondheid van gebruikers mag niet in gevaar komen. Het vermogen van een apparaat om goed te functioneren tussen andere apparaten noemen we elektromagnetische comptabiliteit, ofwel EMC. In deze blog leest u meer over EMC en de richtlijn die hiervoor bestaat. U leest het antwoord op de volgende vragen:
- Welke EMC-richtlijnen zijn er?
- Welke producten moeten aan de EMC-richtlijn voldoen?
- Hoe toon ik aan dat mijn apparatuur voldoet aan de EMC-richtlijn?
Welke EMC-richtlijnen zijn er?
Binnen Europa kennen we voor EMC de richtlijn 2014/30/EU. Deze richtlijn moet de elektromagnetische emissie en immuniteit van apparaten en vaste installaties reguleren. Hiermee voorkomen we dat ze storingen veroorzaken bij andere apparaten of zelf door storingen worden beïnvloed. Elektromagnetische emissie zegt iets over de hoeveelheid elektromagnetische verstoring die een apparaat veroorzaakt. Een ander woord hiervoor is elektromagnetische interferentie (EMI). Er zijn twee soorten emissies:
1. geleiding via kabels
2. straling door de lucht
Andersom laat de mate van immuniteit zien of een product immuun is voor de elektromagnetische straling van buitenaf. Doet je apparaat aan de EMC-richtlijn? Dan voldoe je aan een onderdeel van CE. Voldoe je aan alle onderdelen van CE? Dan mag je als fabrikant een CE-markering aanbrengen op je product. Dit geeft toegang tot markten in de ‘Europese Economische Ruimte’, de EER.
Welke producten moeten aan de EMC-richtlijn voldoen?
Fabrikanten die elektronische apparatuur verhandelen binnen Europa moeten voldoen aan de EMC-richtlijn. De richtlijn 2014/30/EU geldt voor elektronische apparaten en installaties. Bij DEKRA testen we de EMC-richtlijn onder andere de volgende productgroepen:
- huishoudelijke apparaten
- consumentenelektronica
- meet- en laboratoriumapparatuur
- audio- en videoapparatuur
- verlichting
- industriële elektronica
Niet alle apparaten hoeven te voldoen aan de EMC-richtlijn 2014/30/EU. Hiervoor gelen andere (EMC-)richtlijnen. Bijvoorbeeld de apparaten uit deze categorieën:
- elektrische voertuigen
- radioapparatuur
- luchtvaartproducten en -onderdelen
- apparatuur die zelf geen elektromagnetische emissies produceert, hier niet aan bijdraagt of hier zelf vatbaar voor is
Hoe toont u aan dat uw apparatuur voldoet aan de EMC-richtlijn?
Om aan te tonen dat uw apparatuur voldoet aan de Europese EMC-richtlijn, kunt u een interne productiecontrole of een EU-typeonderzoek (laten) uitvoeren. Bijvoorbeeld als u zelf niet de testmiddelen in huis heeft. Of omdat u wilt laten zien dat uw product onafhankelijk getest is. DEKRA biedt EMC-faciliteiten in Nederland, Duitsland, Spanje, de VS, China en Taiwan. Met onze testrapporten kunt u aantonen dat uw product voldoet aan de EMC-richtlijn. We voeren testen uit in onze laboratoria of bij u op locatie. Van onze experts hoort u hoe u zich voorbereidt op de tests. Zij boeken vervolgens de testfaciliteiten voor het uitvoeren van de tests en houden u op de hoogte van de voortgang en resultaten.