ATEX zone 21 (stof)
Explosieveiligheid optimaliseren in ATEX zone 21
Een ATEX-omgeving is een gebied met een explosiegevaarlijke atmosfeer. De Europese richtlijnen delen een ATEX-omgeving op in verschillende zones. Elke zone heeft zijn eigen specifieke risico’s en bijhorende regelgeving om de kans op een explosie zo klein mogelijk te maken. Deze regelgeving voor een zone staat vastgesteld in ATEX 153 (arbo) en ATEX 114 (producten). In totaal zijn er zes verschillende ATEX-zones; drie gaszones en drie stofzones. In deze blog lichten we ATEX-zone 21 toe, een stofzone.
Kans op explosies in ATEX zone 21
ATEX zone 21 is vergelijkbaar met
ATEX zone 1
, maar dan heeft het betrekking op explosiegevaarlijke stoffen. Er is tussen de 0,1% en 10% van de bedrijfsduur een explosieve atmosfeer aanwezig. Dat houdt in dat er in normaal bedrijf af en toe een wolk brandbaar stof in de lucht aanwezig kan zijn. De ATEX stofzones worden opgedeeld in
ATEX zone 20
, - 21 en -22. Het risico op een explosie is in ATEX zone 21 minder groot dan in ATEX zone 20 en groter dan in ATEX zone 22. In ATEX zone 20 is namelijk gedurende een langere periode en/of met een hogere frequentie een explosieve atmosfeer aanwezig. Dat betekent niet dat ATEX zone 21 minder gevaarlijk is dan ATEX zone 20.
Regelgeving in ATEX zone 21
In ATEX 153 en ATEX 114 zijn verschillende vereisten opgesteld voor ATEX zone 21. Deze regelgeving zorgt ervoor dat de veiligheid van medewerkers/bezoekers en de omgeving gewaarborgd wordt. In ATEX zone 21 gelden dezelfde vereisten als in ATEX zone 22, met daarbij enkele aanvullende eisen.
Apparatuur die gebruikt wordt in ATEX zone 21 moet voldoen aan verschillende vereisten om het risico op een explosie te minimaliseren. ATEX apparaten worden onderverdeeld in:
- ATEX apparaat Groep I (mijnbouw)
- ATEX apparaat Groep II (alle overige ATEX-omgevingen).
De apparatuur binnen groep II wordt daarnaast onderverdeeld in categorie 1, categorie 2 en categorie 3. Apparaten in ATEX zone 21 moeten voldoen aan de vereisten van categorie 2. Dit zijn dezelfde vereisten die gelden voor categorie 3 maar met daarbij de aanvullende eis dat veel voorkomende storingen en gebreken geen explosieve atmosfeer mogen ontsteken. Als een product/apparatuur voldoet aan de vereisten dan dient deze het 'Ex-logo' te bevatten.
Verkleinen van risico’s
Door de risico’s in een ATEX zone te verlagen kan er een zone reductie plaatsvinden. Zo kan een ATEX zone 21 omgeving gereduceerd worden naar een ATEX zone 22 omgeving. Dit zorgt ervoor dat er minder strenge vereisten gelden voor apparatuur die gebruikt wordt in het de betreffende omgeving. Bij het minimaliseren van risico’s in de verschillende ATEX-zones kunnen verschillende technische- en organisatorische maatregelen worden ingezet.
DEKRA helpt u graag omtrent explosieveiligheid. Zo kunnen wij onder andere onderzoeken of u ATEX-plichtig bent. Daarnaast stellen wij een explosieveiligheidsdocument op voor eenvoudige tot zeer complexe situaties. Op onze testlocaties voeren wij verschillende testen uit om te zien of stoffen brandbaar en explosief zijn. Heeft u vragen over explosieveiligheid of over de verschillende ATEX-zones? Neem dan gerust contact op met een van onze experts.
Contact expert
DEKRA services
3 Resultaten
24 nov 2023
Audit
De noodzaak om duurzaam en circulair te ondernemen wordt voor organisaties steeds hoger en vanuit de overheid wettelijk verplicht. Lees er in deze blog meer.
Bekijk artikel
18 aug 2023
Digitale & Productgerichte oplossingen / Mobiliteit / E-Mobility
Of het nu gaat om landbouw, monitoring, onderhoud, expertises of logistiek - commerciële drones bieden voordelen, zoals de volgende voorbeelden laten zien.
Bekijk artikel
23 dec 2022
Digitale & Productgerichte oplossingen
Het vermogen van een apparaat om goed te functioneren tussen andere apparaten noemen we elektromagnetische comptabiliteit, ofwel EMC. In deze blog leest u meer over
Bekijk artikel